Tilgængelighed

Publiceret: d. 04-09-22 af Simon Justesen

Hej, jeg håber du har nydt sommeren! :)

For mig har den stået i tilgængelighedens tegn. Jeg fik ud af det blå mulighed for at teste tilgængeligheden på et lokalt projekt. Jeg har jo den her vane med at skrive til folk, for at af på deres tilgængelighed, fordi den ofte bliver glemt, eller klistret på i sidste øjeblik.

Vi kan ikke gøre så meget ved fortiden, men vi kan gøre noget ved fremtiden. Det er mit mantra i handicapsammenhæng. Vi skal have handicap ind på rygraden af dem, som laver nye bygninger, nye turistattraktioner og nye tilbud.

Byvandring i kørestol
Jeg så, at min hjemby Randers havde fået sig en ny turistattraktion, nemlig "Hemmeligheden om Randers" [1]. Her kunne man tage på byvandring i eget tempo, ved hjælp af en mobilapp og et sæt høretelefoner.

"Perfekt!", tænkte jeg. I kørestol er den slags normalt megastressende, fordi man skal følge med de gående. Det går måske fint i fladt terræn, men i kuperet terræn, tager det tid at forcere forhindringer. Til min store skuffelse så jeg dog, at turen ikke var tilgængelig for gangbesværede. Men det skulle der blive lavet om på - jeg kunne i det mindste prøve. Det var før sommerferien, at jeg skød en mail afsted, og tænkte egentlig ikke mere over det.

Til min store overraskelse fik jeg dog et positivt svar tilbage fra folkene bag projektet, og de spurgte mig endda om jeg ville med ud at gå ruten?! Wauh, det er jeg ikke vant til. Så det gjorde vi - og nu ligger der en vejledning i app'en. Det var en god dag, med meget energiske og engagerede folk. Jeg håber, at oplevelsen også gør, at de tager erfaringen med sig i nye projekter, sådan at tilgængelighed bliver noget, man bare "gør".

Vi er trods alt 80 mio. europæere med handicap :) [2]

Husker du at tænke handicap ind i dine projekter?

[1] Link "Hemmeligheden om Randers"
[2] Link: Bedre adgang til produkter og tjenester for personer med handicap og ældre